Vodič kroz filamente za početnike

Nemojte propustiti

E Ink avanture s Inky pHAT-om

E Ink (AKA E Paper, electronic paper) već je neko vrijeme s nama, a mogli ste se sresti s tom tehnologijom ako (još...

Raspberry Pi Story

Raspberry Pi maleni je SBC (single board computer) razvijen od Raspberry Pi Foundation kako bi pomogao u edukaciji osnova računarstva. Međutim, vrlo brzo pokazalo...

Spajanje više tipkala na jedan pin

Mnogi su nas nakon članka o izborniku s LCD shieldom pitali kako spojiti tipkala da rade na takav način. Jedan od načina...

I2C LCD

Sada je vrijeme da se pozabavimo jednim od osnovnih koraka u našim projektima a to je prikazivanje poruka na LCD ekranu. Danas...

Izrada izbornika na LCD štitu

Nakon što smo se upoznali sa shield koji ima LCD ekran i tipkovnicu. Ako još niste možete to učiniti ovdje. Vrijeme je...

Jedna od najbitnijih stvari kod 3D printa (osim printera samih) su filamenti – razne vrste plastičnih materijala izvučenih u obliku žice i namotanih na kalup. Osnovna karakteristika svakog filamenta je promjer. Postoje dvije mjere: 1.75 mm i 3 (odn. 2.85) mm i velika većina filamenata proizvodi se u obje varijante. 1.75 mm češći je kod DIY 3D printera, većinom proizašlih iz RepRap pokreta, dok je 3/2.85 mm izbor proizvođača brendiranih 3D printera (npr. Ultimaker).

U ovom pregledu dan je kratki opis vrste filamenta i nekih njegovih osnovnih karakteristika, kao i raspona temperatura za 3D print, kako za hotend, tako i za heatbed. Ukoliko se kao donja granica temperature heatbeda navodi 20 °C, to zapravo znači da za uspješan print (najčešće) nije potrebna grijana podloga. Također, veliku većinu filamenata može se printati na podlozi tretiranoj lakom, lijepilom ili nekom razrijeđenom plastikom, kao i na posebnim 3D print podlogama kao npr. BuildTak, LokBuild ili PEI. Podloge koje se navode uz pojedinu vrstu filamenta su samo one koje dobro ‘surađuju’ s tim filamentom i to ne isključuje mogućnost upotrebe neke od prethodno navedenih podloga/premaza.

- oglas-

Sve temperature navedene uz pojedine filamente samo su okvirne vrijednosti, svaki proizvođač u pravilu navodi svoje preporučene vrijednosti na pakiranju. Pošto je ovo pregled za početnike, u nastavku su nabrojane osnovne i najčešće korištene vrste filamenata koje se mogu printati praktički na svakom 3D printeru (uz uvijet da posjeduje heatbed).

PLA (PolyLactic Acid)

Ovo je definitivno najčešće korišten filament i najbolji je izbor za početnike u svijetu 3D printa. Printa se na relativno niskim temperaturama, ne zahtjeva grijanu podlogu, ne deformira se prilikom printa i ima ugodan miris. Ovo zadnje može zahvaliti svome porijeklu, naime nastaje preradom kukuruzne škrobi i jedan je od rijetkih filamenata koji nije baziran na nafti. Definitivno broj jedan u kategoriji ‘eco-friendly’!

Naravno, nije sve sjajno kod PLA, ima on i mana: iako krut, ovaj materijal je izuzetno krhak i zbog toga lagano puca, a pošto se printa na donjoj granici temperature, termički je nestabilan već pri 70 °C – nikako nije dobar izbor za 3D print šalice za kavu!

Hotend190-230 °C
Heatbed20-60 °C
Podlogakrep (pik) traka

ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene)

Ovo je jedna od najčešće korištenih plastika u industriji i praktički u svakom trenutku okruženi ste desecima predmeta izrađenih od nje – može se sa sigurnošću tvrditi da je velika većina plastičnih predmeta koji su vam trenutno u vidokrugu izrađena upravo od nje. Logično, to je i prva plastika koja je korištena u 3D printerima i zbog toga još i danas ima veliku ulogu u svijetu 3D printa iako je izgubila vodeću poziciju od PLA, a odnedavno, i drugo mjesto joj je izmaklo iz ruku.

Za razliku od PLA, ABS je termički i mehanički otporniji i odlikuje ga žilavost koja ne dozvoljava njegovo lako pucanje. Printa se na nešto višim temperaturama od PLA, ali ima veliku manu u vidu deformacija koje se događaju za vrijeme printanja zbog temperaturnih razlika u raznim zonama. Zbog toga, grijana podloga je ‘must have’, a za ozbiljnije printanje neophodno je i zatvoreno kućište printera (idealno s kontrolom temperature).

S obzirom na to da je ABS topljiv u acetonu, moguće su različite naknadne obrade i ljepljenja korištenjem ovog otapala (oprez! – izuzetno je hlapljivo i zapaljivo). Još jedan materijal kojeg ovdje treba spomenuti je i ASA (Acrylonitrile Styrene Acrylate) koji je po svemu identičan ABS-u, samo što je otporan na UV svjetlost pa je odličan za korištenje na otvorenom jer neće izblijediti/požutjeti na suncu kao ABS.

Hotend220-260 °C
Heatbed90-110 °C
Podlogakapton traka

PET, PETG, PETT (PolyEthylene Terephthalate)

U zadnjih godinu dana, polako ali sigurno ovaj materijal postaje broj 2 u svijetu 3D printa, a nije nemoguće da u bliskoj budućnosti zasjedne i na prvo mjesto. Najčešće korištena varijanta je PETG (PET + Glycol) koji uz mehaničke i termičke osobine ABS-a ima na svojoj strani i jednostavnost printanja PLA-a. Ukratko, najbolje od oba svijeta.

Još jedna stvar koja je na njegovoj strani je i ta da je u svom bezbojnom obliku izuzetno proziran, dodavanjem malo boje dobivaju se jako efektne poluprozirne boje, a dodavanjem veće količine boje dobivaju se neprozirne varijante. Za ovu zadnju varijantu potrebne su nešto veće količine pigmenta nego kod PLA i ABS-a pa to rezultira nešto zgasitijim bojama.

Na kraju, ovo je plastika koja se inače koristi za proizvodnju plastičnih boca i ostale ambalaže u prehrambenoj industriji što znači da je ‘food safe’, ali također je i izuzetno neutralna i otporna je na razne kiseline i lužine.

Hotend220-250 °C
Heatbed20-70 °C
Podlogakrep (pik) traka

Kompozitni filamenti (wood, brick, ceramic, carbon fiber, brass, bronze, copper)

Postoji čitav niz filamenata koji se baziraju na tome da se osnovi (koja je uvije PLA) dodaje neki drugi materijal u prahu kako bi se ili imitirali ti drugi materijali, ili dobili neka svojstva koja PLA sam po sebi nema. Zajedničko im je svima da su zbog tih dodataka skloni začepljivanju i/ili trošenju dizne/sapnice hotenda pa je potrebno koristiti dizne većeg otvora (0.5 mm +), a za neke filamente i posebno ojačane dizne.

S obzirom da im se svima u osnovi nalazi PLA, postavke i temperature printa iste su kao i za ‘čisti’ PLA.

Hotend190-230 °C
Heatbed20-60 °C
Podlogakrep (pik) traka

TPU (Thermoplastic PolyUrethane)


Vrlo često korišteni fleksibilni materijal iz porodice TPE (termoplastičnih elastomera) koji se i inače koristi u industriji (npr. fleksibilne zaštitne maske za mobitele izrađuju se od ovog materijala). Materijal je gumenast, elastičan i otporan na udarce, a fleksibilnost mu se može regulirati količinom ispune kod printanja. Nešto je zahtjevniji za printanje baš zbog svoje elastičnosti pa je potrebno koristiti manje brzine ispisa, zavisno od konstrukcije ekstrudera, i do 10 mm/s (bowden ekstruderi su izrazito nepovoljni za korištenje s ovim materijalom).

Hotend240-260 °C
Heatbed20-60 °C
Podlogakrep (pik) traka

Ovdje se zapravo može zaključiti popis osnovnih filamenata (iako već i zadnje dvije stavke spadaju u naprednije materijale) jer ostali materijali, bilo zbog svojih karakteristika (polikarbonati), problematičnosti (najlon) ili uske specijalizacije (materijali za potporu) zahtjevaju dodatnu opremu ili modifikacije 3D printera koje ne spadaju u kategoriju ‘za početnike’.

Prethodni članak3D print i tako to…
Sljedeći članakUBL: G29 na steroidima

Možda vas zanima i ovo:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularno

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja seekretors.org stranice (u daljnjem tekstu: ove stranice) u vlasništvu su njenih osnivača Marka Miroslava Bače i Tomislava Preksavca (u daljnjem...

Enderova nova pamet

Enderu 3 teško je naći manu (naročito za cijenu po kojoj se prodaje), i ako bi nešto trebalo izdvojiti, to je sigurno njegov...

PYW – Vijak

Evo nas na prvoj stranici našeg putovanja, a s čime je bolje početi nego s dobrom vezom. Zato krenimo od vijčanog spoja.

Print Your world- uvod

Dobrodošli u novi serijal Print Your world ili kako bi mi rekli ekstrudiraj, ekstrudiraj. U ovom serijalu bavit ćemo...

Korekcija putanje glave 3D printera

Konkretno, u mom slučaju radi se o 3D printeru tipa delta, premda vjerujem da sličnih problema ima i kod modela s klasičnim...