Obezglavljeni Pi Zero W

Sve manji a sve jači

Nemojte propustiti

E Ink avanture s Inky pHAT-om

E Ink (AKA E Paper, electronic paper) već je neko vrijeme s nama, a mogli ste se sresti s tom tehnologijom ako (još...

Raspberry Pi Story

Raspberry Pi maleni je SBC (single board computer) razvijen od Raspberry Pi Foundation kako bi pomogao u edukaciji osnova računarstva. Međutim, vrlo brzo pokazalo...

Spajanje više tipkala na jedan pin

Mnogi su nas nakon članka o izborniku s LCD shieldom pitali kako spojiti tipkala da rade na takav način. Jedan od načina...

I2C LCD

Sada je vrijeme da se pozabavimo jednim od osnovnih koraka u našim projektima a to je prikazivanje poruka na LCD ekranu. Danas...

Izrada izbornika na LCD štitu

Nakon što smo se upoznali sa shield koji ima LCD ekran i tipkovnicu. Ako još niste možete to učiniti ovdje. Vrijeme je...
Avatar
mmbhttp://iu-mmb.hr
Intelektualne usluge MMB Resource & development

Otkada se pojavio, bilo je jasno da Raspberry Pi Zero (a naročito W) baš i nije namijenjen korištenju s monitorom i tipkovnicom iako to ugrađeni mini HDMI i USB OTG omogućavaju. Dok kod prve verzije Zero-a nije bilo drugih mogućnosti, Zero W s ugrađenim WiFi-em dušu je dao za udaljeno upravljanje preko SSH protokola. U tom slučaju bilo kakvo grafičko sučelje je zapravo nepotrebno pa je ovo idealna situacija za instalaciju tzv. headless verzije Raspbiana – Raspbian Lite.

Dakle, prvi korak je skidanje zip datoteke sa službenih stranica – ovdje izaberite Lite verziju najnovijeg Raspbiana i pričekajte da se skine na disk. Raspakirajte zip arhivu i dobiti ćete .img datoteku koju je potrebno preslikati na microSD karticu. Da, treba vam čitač SD kartica i adapter za microSD karticu. Na sreću, ono prvo ima većina laptopa, a adapter često (iako ne i uvijek) dolazi uz microSD karticu, pa ako kupujete novu karticu, pripazite na ovaj mali modni detalj. Inače, headless verzija je manje zahtjevna od pune verzije Raspbiana, moguće ju je instalirati i na 4 GB karticu.

- oglas-

Preslikavanje .img datoteke na microSD karticu nije moguće izvesti klasičnim kopiranjem datoteke, već je potrebno koristiti neki od programa koji tome služe. Za Windowse to su npr. RufusWin32 Disk Imager ili Etcher (ovaj zadnji postoji i u verziji za macOS i Linux). Korištenje ovih programa je izuzetno jednostavno, treba samo izabrati .imgdatoteku i odredišnu microSD karticu i pričekati da program odradi posao. Pripazite ako imate istovremeno priključenu i USB memoriju ili vanjski disk na računalo, jer ukoliko preslikavanje izvršite na njih, ostati ćete bez svih podataka koji su se tamo nalazili!

Nakon što preslikavanje završi, ova kartica trebala bi se pojaviti u File Exploreru kao jedna particija pod nazivom boot. Windowsi će vjerojatno izbaciti poruku da je kartica neispravna i da ju je potrebno formatirati – naravno, nemojte to napraviti nego zanemarite ovu poruku 🙂 Ako boot particija nije vidljiva u File Exploreru izvadite karticu iz čitača i vratite ju ponovno u njega, a ako niti to ne pomaže, u Disk Managementu unutar Computer Managementa (u Start meni polju za pretraživanje upišite compmgmt.msc) dodijelite boot particiji neko slovo i to bi trebalo riješiti problem.

Kako bi izbjegli da uopće priključujemo monitor i tipkovnicu na Pi Zero, potrebno je na neki način prenijeti podatke o WiFi mreži (SSID i lozinku) i omogućiti korištenje SSH koje je u Raspbianu po defaultu isključeno. Uključivanje SSH je izuzetno jednostavno: otiđite u File Exploreru na gore navedenu boot particiju, kliknite na desnu tipku miša i izaberiteNew -> Text Document. Novu datoteku preimenujte u ssh bez ekstenzije (pobrišite .txt). I to je to, stvar riješena.

Na sličan način podešava se i WiFi – istim postupkom napravite novu datoteku i ovaj put preimenujte ju u wpa_supplicant.conf i otvorite ju u Notepadu. U datoteku je potrebno upisati slijedeće:

ctrl_interface=DIR=/var/run/wpa_supplicant GROUP=netdev
update_config=1
country=GB

network={
    ssid="SSID"
    psk="password"
    key_mgmt=WPA-PSK
}

Umjesto “SSID” upišite SSID WiFi mreže na koju ćete priključiti Pi Zero W, a umjesto “password” upišite lozinku za pristup toj mreži. Spremite ove promjene i obavezno kliknite na Eject/Unplug prije uklanjanja kartice iz čitača.

Konačno, došlo je vrijeme da microSD karticu stavite u Pi Zero W i priključite napajanje. Prvi boot traje nešto duže pa pričekajte nekih 30-tak sekundi, odnosno sve dok zelena LED-ica ne prestane treperiti i počne kontinuirano svijetliti. Kako bi mogli komunicirati za Zerom, potrebne su dvije stvari: njegova IP adresa u mreži i SSH klijent na računalu(samo za Windowse, macOS i Linux to mogu out-of-the-box). Jedan od najboljih besplatnih Windows SSH klijenata je Putty pa ćemo njega koristiti u nastavku. IP adresu Zeroa možete doznati na više načina, jedan od najjednostavnijih je ako imate pristup routeru da na njemu pogledate popis uređaja priključenih na WiFi. Ako to nije moguće, možete se poslužiti nekim od alata za pretraživanje mreže kao što je npr. MyLanViewer ili nekom od metoda navedenih ovdje.

Pokrenite Putty i u polje Host Name (or IP address) upišite pi@IPaddress gdje umjesto IPaddress upišete IP adresu Zeroa (u mojem slučaju to je 192.168.0.160, kao na slici) i kliknite na Open. Ako je sve u redu, prvo će se pojaviti sigurnosna obavijest (pojavljuje se samo kad se prvi puta spajate na neko računalo) na koju odgovorite sa Yes. Sada će se pojaviti prozor terminala i tražiti da upišete lozinku za korisnika ‘pi’. Vrlo maštovito, lozinka je ‘raspberry’ i nakon što je upišete naći ćete se u komandnoj liniji Zeroa! 

Sada možete raditi što vas je volja, ali bilo bi dobro prvo napraviti ono što je Zero ispisao u terminalu odmah nakon prijave: promijeniti lozinku! Upute za to dane su u samoj obavijesti, a možete to napraviti (uz još neke druge promjene) i tako da upišete sudo raspi-config i pokrenete Raspbianov alat za konfiguraciju. Također, na ovaj način možete izvesti i sigurno gašenje Zeroa naradbom sudo shutdown now -h.

Za daljnje snalaženje u naredbenom retku Linuxa dobro je proći neki od osnovnih online tutorijala. Na kraju, naravno da ova instalacija nije ograničena samo na Zero, isti je postupak i ukoliko želite headless Raspbian na klasičnom Raspberry Pi-u.

Prethodni članakRaspberry Pi Story
Sljedeći članakPi Zero – život na baterijama

Možda vas zanima i ovo:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularno

Uvjeti korištenja

Uvjeti korištenja seekretors.org stranice (u daljnjem tekstu: ove stranice) u vlasništvu su njenih osnivača Marka Miroslava Bače i Tomislava Preksavca (u daljnjem...

Enderova nova pamet

Enderu 3 teško je naći manu (naročito za cijenu po kojoj se prodaje), i ako bi nešto trebalo izdvojiti, to je sigurno njegov...

PYW – Vijak

Evo nas na prvoj stranici našeg putovanja, a s čime je bolje početi nego s dobrom vezom. Zato krenimo od vijčanog spoja.

Print Your world- uvod

Dobrodošli u novi serijal Print Your world ili kako bi mi rekli ekstrudiraj, ekstrudiraj. U ovom serijalu bavit ćemo...

Korekcija putanje glave 3D printera

Konkretno, u mom slučaju radi se o 3D printeru tipa delta, premda vjerujem da sličnih problema ima i kod modela s klasičnim...